Inte helt självklara anledningar till att du inte går ner i vikt

Att gå ner i vikt och/eller deffa till sig har aldrig varit enklare med alla verktyg vi har idag. MyFitnessPal, appar, stegräknare… hur kommer det sig då att vissa fortfarande har svårt att gå ner i vikt? Förhoppningsvis går jag igenom lite annorlunda anledningar som många inte alltid tänker på.

1) Du äter för mycket kalorier. Detta är egentligen en no-brainer och absolut inget annorlunda. Att gå upp/ned i vikt handlar i slutändan om hur ditt kalorikonto ser ut i slutet av dagen. Vi har vårt BMR (basala ämnesomsättning) – det vill säga hur många kalorier vi bränner i viloläge. Detta värde är högre desto mer fettfri massa vi har på vår kropp. Dra ner på kalorierna och se över vad du kan eliminera från din dagliga kostplan. Ta reda på din basala ämnesomsättning, hur mycket du bränner utanför det samt hur mycket du äter. Därefter hittar du balansen.

2) Du äter för lite kalorier. Risken finns att du, med alla olika quick fix dieter har saktat ner hela din ämnesomsättning. Metabolismen har helt enkelt fått en shutdown, och jobbar inte optimalt med att bränna kalorier i viloläge. Ett sätt att kolla detta är att ta din temperatur första du gör på morgonen. Om du är under 37 grader är du i något form av katabolt läge och där vill vi inte vara för att hålla ämnesomsättningen hög. Det finns naturliga och effektiva sätt att raketboosta din metabolism.

3) Du letar efter en “quick fix” eller “kändisdiet. Jag brukar tänka såhär… Hur många månader eller år tog det för dig att gå upp alla dessa kilon? Ta det i beräkning när du ska gå ner i vikt igen och bli starkare. Det tar tid! Finns inget substitut för hårt jobb. Lägg in dina timmar och det kommer löna sig. Simple as that. Kör efter en långsiktig men effektiv plan.

 

4) Du äter för mycket DÅLIGA fetter. Fett, till skillnad från protein och kolhydrater är 9 kalorier per gram, medan protein och kolhydrater ligger på 4 kalorier per gram. Med andra ord: försiktig med fettet. Gäller även nötter, som är väldigt nyttigt och fullpackat med näring, kan lätt stiga över till väldigt många kalorier. Nötter per 100g = ungefär 570 kalorier.

 

5) Du dricker för mycket protein shakes och olika vätskor. Det är alltid bättre att tugga sina kalorier än att dricka dem. Det är mycket lättare att sväva iväg i många kalorier när vi dricker vätskor. Jag hade en kund en gång som inte förstod varför han inte fick en framgångsrik viktnedgång och “lean” kropp. När vi gick djupare i hans kost så var det som så att han drack 1-2 mjölkpaket om dagen. Som exempel – 2 liter mjölk är alltså 840 kalorier… Det är ungefär som att äta två tredjedelar av en pizza. Detta gäller även olika nutrilett bars och “bantningspreparat” som marknadsförs som effektiva produkter vid bantning. Faktum är att de ofta innehåller socker, sötningsmedel och annat skit som kroppen inte behöver. Håll er till vatten gott folk.