Bli bekväm i det obekväma

Vår hjärna är inte skapad för att växa och froda vår personliga utveckling, utan vår hjärna är skapad för att hålla oss vid liv. Vi styrs av två primitiva instinkter – ena är att undvika smärta eller obehag. Den andra är att förstå belöningen när vi rör oss mot någon njutning. En njutning som en gång i tiden tillät oss att se till att vi skaffade oss mat för att överleva och passa vidare våra gener för framtiden.

Idag vet vi mer än så tack vare internet, forskning och långsiktig utveckling inom människan själv på moder Jord. Att kunna bli bekväm i det obekväma handlar om att förstå belöningen trots den uppoffring, kortsiktig såväl som långsiktig, som man blir tvungen att göra. När vi helt plötsligt släpper på de gränser vi tidigare hade i vad vi trodde vi kunde uppnå så händer det bra saker.

Ta träningen som exempel. Hade någon hotat dig med liv & död hade du tveklöst kunna pressa ut några fler reps än vad du hade gjort om du hade stannat när du börjat bli obekväm. Jag predikar inte för att köra till ”failure” det vill säga där det är helt omöjligt att köra mer, för det kan bli väldigt stressigt för kroppen speciellt om man har ett regelbundet träningsschema på flertal pass i veckan. Däremot är det viktigt att kunna förstå den principen, och applicera när det kan behövas – och tro mig att det behövs i alla områden i ditt liv, desto oftare desto bättre.

Jag lämnar just nu min bekvämlighetszon genom att skriva det här inlägget. Idag gör jag det för att jag vill och för att jag vet att desto mer man övar på att bli bekväm i det man uppfattar som obekvämt, desto mer utvecklas vi på lång sikt. I slutändan så skiter folk i vad du gör och folk är för upptagna med att tänka på vad de själva håller på med. Så gör det som känns bra och våga utmana er på en regelbunden basis.

Detta går att applicera i allt. I min relativt långa karriär som säljare på olika företag har jag förstått att goda relationer med kunder kommer när man är villig att ge mer och lämna sin bekvämlighetszon. Det är DÄR utvecklingen sker. Det är där goda saker händer i ens relationer, träning, karriär m.m.

Engelskt citat: The more I create my own struggle, the more I orchestrate it through intense exercise where you’re knocking on the door of whether your body is going to make it through….the more you do that, the more it minimizes those other struggles in life”