Kosttillskott som faktiskt kan göra nytta

Tack vare sociala medier, missledd reklam & profiler som marknadsför “magiska” kosttillskott har gemeneman blivit vilseledd i denna stora djungel av VAD ska vi ta, VARFÖR ska vi ta det och HUR det påverkar oss på lång sikt…

Om vi tänker oss att vi har olika lager av hur viktigt allt är så marknadsförs det idag som att kosttillskott är det viktigaste lagret, medan det är det minst viktiga lagret i min mening. Låt mig förklara…

1-5 = hur viktigt det är då 1 är viktigast och 5 minst viktigt (yttre lagret som syns mest i media, reklamer etc men har minst impact egentligen.

  1. SÖMN
  2. KOSTEN
  3. TRÄNINGEN
  4. EXTERNA STRESS-FAKTORER
  5. KOSTTILLSKOTT

Vad är då värt och ta och varför?

Morgonen: (Bortsett från minst en halv liter vatten). Högkvalitativa Omega-3 kapslar ger dig långsiktigt positiva effekter i form av att du blir mindre insulinkänslig, får minskat blodtryck (hjärt och kärl), förbättrat immunförsvar samt agerar i ett anti-inflammatoriskt syfte. Ta de gärna på tom mage på morgonen så fort som möjligt med ert vatten.

D-vitamin, även kallat solskensvitaminet, säger sig självt här. I Sverige drabbas vi av ett mörkt och kallt vinterhalvår – därför kan det vara en väldigt bra idé att äta kosttillskott av just detta “solskensvitaminet” eftersom enda sättet vi kan tillverka det är genom direkt exponering till solen. De viktigaste fördelarna enligt mig är effekten D-vitamin har på just immunförsvaret. Vi alla vill väl undvika att bli förkylda under vintern och känna oss begränsade? En annan effekt är välmåendet. Studier har visat att det har motverkat depression och ökat det generella välmåendet hos människor som doserat D-vitamin under vinterhalvåret jämfört med de som inte gjort det. Rekommenderar också att ta det i samband med Omega-3 på morgonen.

Lunch:

Drick. Mer. Vatten 😀

Kväll:

Intag av zink, magnesium och B12. Finns färdiga komplex av dessa som brukar kallas för “ZMA“. Klockrena att ta innan ni går och lägger er. Magnesium exempelvis lugnar ner trötta muskler, hjälper till att smälta ner fettsyror och proteiner samt minskar vår insulin-känslighet.

Zink förbättrar immunförsvaret och sägs också vara bra mot olika hudproblem (m.m!).

B12 som vitamin har också många egenskaper men den mest självklara enligt mig är ökad energi. Detta är märkbart när folk som har brist på det börjar ta det. Veganer brukar ha brist på just b12 och att börja addera det i deras kost är en riktigt bra idé.

Summering av några av de kosttillskotten jag rekommenderar:

Omega3

D-Vitamin (i princip året om i Sverige)

Zink, magnesium & B12 (ZMA)

(MCT-olja har jag inte gått in på i detta inlägg, men folk som är ute efter att addera mer nyttiga fetter i deras kost borde kika på intag av denna olja.)

Som icke-vegan får du troligtvis i dig alla aminosyror kroppen behöver om du äter varierat och helt. Därav blir “BCAA-shakes” mindre relevanta.

Proteinpulver likaså, om det inte är så att du vet att måltiden efter ditt träningspass kommer dröja, då kan det vara en bra idé att få i sig något 20-30 minuter efter träningen.

Kom ihåg att detta är min åsikt och behöver defintivt inte vara så det är, bara mina egna summerade erfarenheter av mycket nördande och experimenterande. Flera vägar bär till Rom gott folk, glöm inte det!

När det kommer till vilka företag som producerar produkterna är det också en viktig faktor. Jag försöker alltid använda produkter från företag som är lokala. Ett tips på ett bra företag hittar ni här: tp://wisslaofsweden.com/?affiliate=12437