Låt inte det externa påverka det interna

Idag la jag upp på min Instagram Story en liten rant om att jag drog mig iväg till gymmet trots att det var väldigt grått & regnigt ute. I de korta dragen förklarade jag det som att mitt långsiktighetstänk besegrade mitt kortsiktighets-tänk av “fan vad jobbigt att ta sig ut i detta väder”.

Sanningen dock är att det finns så mycket mer olika nyanser i det här än det som jag porträtterade i min korta story.

Någonting som jag är stolt över är min approach till externa situationer. Det är ett mindset som jag har haft i väldigt många år där jag inte tillåter externa faktorer påverka min interna tillvaro.

Ett väldigt simpelt exempel på detta är vädret. Varför ska jag låta mig själv dra ner mitt humör på grund av en sån sak, det tjänar jag ingenting på.

Och utan att låta allt för flummig eller filosofisk så låter jag min interna sol, den energin jag skapar internt, besegra den externa faktorn eller faktorer som jag ändå inte kan påverka.

Kort och gott så låter jag inte saker jag inte kan påverka dra ner mig eller mitt humör. Detta är inte att blanda ihop med att ha dåliga dagar eller känna sig nere. Alla kan ha dåliga dagar och det är naturligt att vissa dagar känna sig omotiverad eller lite låg. Problemet blir först när det är ett tydligt mönster som man inte tänker på att bryta.

Därför tror jag överlag att det är sunt att inte låta externa faktorer påverka ens interna. Anamma detta tänk för att skapa sig bättre förutsättningar till glada, produktiva och harmoniska dagar.

Detta har beskrivits på många olika sätt genom historien, i bibliska termer har vi sinnesrobönen men en av mina personliga favoriter är ett afrikanskt proverb som jag valt att översätta:

“När fienden inom dig inte existerar kan fienden utanför inte göra dig illa”.

I detta fall kan fienden vara allt det som (utan någon eftertanke) kan dra ner dig, oavsett om det är något externt såsom vädret eller t.ex andra människors tvivel kring dig och ditt agerande.

Därav vill jag bjuda in er till det interna samtalet med er själva där ni tänker efter kring sånt som vanligtvis gör er omotiverade eller helt enkelt lite låga. Är detta värt att dras ned av eller ska jag låta min interna sol skina igenom de saker som jag tidigare tyckt varit jobbiga eller påverkat mig på något sätt negativt?

Era tankar välkomnas alltid.

/Theo